"In balans tijdens de overgang"

Voor mijn studie Thai Yoga Massage deed ik onderzoek naar de overgang. Naar fysieke en mentale klachten. Is er een verband onderling? Is er een verband tussen de klachten en lifestyle? En belangrijk: zijn er Balans Ontspanning Yogaook positieve aspecten aan deze periode? Er is veel over te schrijven en ik heb voor jullie een overzicht gemaakt van mijn bevindingen, waarin ik vooral de verschillen tussen de Oosterse en de Westerse visie aangeef.

Wil je nog meer weten over de overgang in relatie tot yoga en Thai Yoga Massage, en ook oefeningen en tips ontvangen? Meld je dan aan voor de gratis Challenge "Yoga & De Overgang". Om de twee weken ontvang je dan drie maanden lang lifestyle adviezen, opdrachten en info over speciale lessen en Thai Yoga massage behandelingen. Dan ben je heel snel weer in balans!

Oost en West
Over één aspect zijn we het in het Oosten en Westen met elkaar eens. De overgang is de periode die een vrouw maakt van vruchtbare naar niet-vruchtbare periode. Maar over het hoe en waarom, en wat eraan te doen, wordt heel verschillend gedacht!

Opvallend te noemen is het feit dat Oosterse vrouwen minder overgangsklachten ervaren. Genoemd wordt het verschil in voedingspatroon en leefstijl. Het gebruik van soja-producten zou een rol spelen in overgangsklachten en dan met name opvliegers. De van oorsprong Oosterse bewegingsprogramma’s bevatten een grote dosis mindfullness, ontspanning en zijn minder prestige gericht.

Oude wijze vrouw
Daarnaast is de beleving van de overgang compleet anders. In het Oosten heb je als vrouw in de overgang aanzien. Elke grijze haar staat voor wijsheid, een rimpel meer zorgt voor meer respect. Wat zie je er oud uit, is in het Oosten een compliment. Een heel ander verhaal hier in het Westen waar we alles uit de kast trekken om er jong(er) uit te zien. Waar de draak wordt gestoken, ook door ons vrouwen zelf, over opvliegers en ander ‘ overgangsleed’. Zelfspot, daar zijn wij Westerse vrouwen heel goed in, als het gaat om de overgang. Maar ondertussen hebben ze het in Oosten beter voor elkaar!

MPj040905900001
Tijd voor jezelf, geestelijke verruiming
In het Oosten zeggen ze: nu de menstruatie is gestopt, kan de energie gebruikt worden voor jezelf. Voor geestelijke verruiming. Geweldig! Een privilege dat je krijgt als je in de overgang komt. Een excuus om meer tijd aan jezelf te besteden! ME-time! Kinderen worden groter, misschien ga je parttime werken; er komt meer tijd! En het mag! Want je hebt die tijd nodig om de overgang te maken! Er verandert van alles op hormonaal en energetisch niveau. Wanneer je hierin meegaat beleef je de overgang anders. Niet dat je geheel klachtenvrij de overgang maakt, want de hormonale en energetische disbalans is heftig, maar het maakt het wel zachter. Je krijgt er iets voor terug: Jezelf!

Speciaal passend bij deze manier van kijken naar de overgang heb ik diverse tips, adviezen en oefeningen voor je verzameld. Lees hier meer over de gratis Challenge "Yoga & De Overgang"

Ben je geïnteresseerd in wat Thai Yoga Massage voor jou kan betekenen in relatie tot de overgang? Maak snel een afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ik kan namelijk een specifiek pakket met behandelingen voor je samenstellen, afgestemd op jouw klachten.

Back to top